tiistai 22. heinäkuuta 2014

Grillausta kädet jännityksestä täristen...

Kävin ostamassa tuoreet kanafileet lihatiskiltä tätä iltaa varten. Vaimo ehti kehuskella vieraille etukäteen, että meillä on sitten itse maustetut fileet.....
Selailin kuumeisesti netistä pientä ohjeistusta maustamiseen, sillä toimiihan vieraaksi tulevan pariskunnan kauniinpi osapuoli itse gourmet-kokkina, vieläpä aika nimekkäässä ja perinteikkäässä ravintolassa. Päädyin tuttuun Garam Masala-mausteeseen sekä tällä kertaa päätin lisätä chilin tuoreena mausteseokseen. Myös aktiiviset lukijat ovat Facebookin puolella antaneet hyviä vinkkejä maustamiseen, kiitokset vaan Ouluun ja Parolaan... 
Ennen maustamista voitelin astian ruokaöljyllä.
Ostin punasipulinipun ja chilipippurit tuoreena....
Koska kokeilin ensimmäistä kertaa tuoreella chilillä maustamista, napsutin puolet yhdestä palosta pieniksi terävällä veitsellä...(Kaikki sormetkin ovat vielä tallella....)
Tällä kertaa mittasin myös muut ainesosat, pippurilla höystettyä kasviöljyä.....
Joltakin foorumilta sain vinkin, että tätäkin kannattaa käyttää....
Lisäsin mausteseokseen vielä soijaöljyä ja mausteita sopivasti... Siis sopivasti tarkoittaa että mentiin ihan arvausperiaatteella....
Voitelin ensin fileet öljyllä, jonka jälkeen ripottelin molemmin puolin kuivattua chiliä pohjalle....
Lopuksi voitelin tekemäni maustesoseen pihvien molemmille puolille.... Suljin astian foliolla ja laitoin fileet jääkaappiin pariksi tunniksi...
Päätin ruskistaa vähän sipulia makua antamaan, joten pilkoin punasipulin ohuiksi viipaleiksi... Pienenä vinkkinä, ei kannata sitten pyyhkiä hikeä silmistä kun sipulia pilkkoo.... 
Varsinainen grillaus sai odottaa vieraiden saapumista, otin kanafileet puoli tuntia ennnen laskettua grillausaikaa huoneen lämpöön. Päätin kokeilla grillin toimivuutta ennen vieraiden saapumista, sillä järkeilin, että nyt on sitten niin paljon grillattavaa samaan aikaan, joten grillausalusta voisi olla se sileä puoli ilman uritusta....  Onneksi päätin vielä lämmittää levyn varmuuden vuoksi, sillä minuutin lämmittämisen jälkeen havahduin, että grillissä ei ole tulta.... No taisi kaasu loppua, joten hain varapullon vuodelta 2009 autotallista... Todeten, että se "##%&/%:n varapullokin oli tyhjä.... Vieraiden on määrä saapua viiden minuutin päästä ja kaasu loppu.... Hyppäsin uskollisen Hiacen puikkoihin ja ajoin nopeusrajoitusten mukaisesti lähimpään kaupunkiin, Riihimäkeen hakemaan kaasutäydennystä. Vieraat jo odottelivatkin terassilla, kun tulin takaisin.... Tervetulias-kuohujuoma oli laitettu asianmukaisesti kaasunhakumatkan aikana jäähtymään, joten grillausilta voitiin vihdoin julistaa alkaneeksi.
Vieraat toivat skumpan tullessaan.... 
Tässä kuva grillauksen loppuvaiheesta, yllättävän paljon tavaraa mahtuu kerrallaan grilliin... Etualalla pikkupannuissa chiliä ja pinjansieminiä paahtumassa.... Täytyy myöntää, että tästälähtien ei enää ole paluuta uritettuun grillausalustaan, sen verran paremmin grillaus luonnistui tasaisella alustalla.
Gourmet kokki M oli tehnyt myös todella maittavat perunat mausteineen, jotka sitten grillissä paahdoin... M toi mukanaan myös salaatin, joka toimi erittäin hyvin yhteen grillattujen kanojen kanssa.
Päätimme syödä sisätiloissa, sillä terassilla oli lähes trooppinen ilmasto... En olisi uskonut tätä myöntäväni, mutta nuo "tupperwaret"(Joita Vaimolla on yksi kaapillinen, ja joista jokin aina putoaa päähän kun kaapin avaa..) ovat yllättävän hyviä astioita, kun pitää lämpö säilyttää grillistä pöytään....
Iloista porukkaa Hikiässä, ruokailu kesti tällä erää koko illan, kiitokset Miia ja Tero käynnistä.
Loppujen lopuksi hermoilin turhaan, sillä maustaminen taisi osua tällä kertaa kohdalleen. Ainoa, minkä unohdin mausteseoksesta oli tuoreen sitruunan mehu, mutta se jääköön seuraavan kerran kokeiluihin. Myös velipoika Pepe piipahti perheineen kahville illan aikana. Seuraavassa päivityksessä katsotaankin, mitä grillissä voi tehdä lasten makuun, sillä Pepen lapset tulevat meille lainaan pariksi päiväksi.

2 kommenttia:

  1. Ihana blogi taas Jari. Yllätykset kuuluvat grillihommin ja ne antavat mausteet sille;) Niin tälläkin ketaa. Muutenkin oli kiva seurata grillikertymääsi tälläkin kertaa. Sehän on ihmisen perusjuttuja näin kesällä varsibkin näillä upeilla keleillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset kommenteista, Antti. Tämä blogi on kasvanut vähän suuremmaksi kuin oletin, samoin kuin tuo grillauskin, blogin kirjoittamisen ohessa olen oppinut huomattavasti enemmän mm. maustamisesta ja grillauksen käytännöistä kuin oletin.(ts. aikaisemmin on tullut grillailtua ilman ajatusta mitä on tekemässä, mutta blogia tehdessä pitää suunnitella tekemiset etukäteen, joten omaan toimintaankin siirtyy enemmän osaamista...)

      Poista