lauantai 5. heinäkuuta 2014

Grillistä terveellisesti

Huonekalujen siirtely edestakaisin ajoi grillaajan lähes hulluuden partaalle sekä lääkärin juttusille kohonneen verenpaineen vuoksi. Nuori lääkäri ehdotti n. 10 kilon laihduttamista ja suolaisen ruoan vähentämistä äijän ruokaympyrästä.... Siis mitä, ei enää makkaraa tai grillikastikkeita!?!
Ensijärkytyksestä selvittyäni aloin kartoittamaan vaihtoehtoja, mitä grillissä voisi ylipäätään enää tehdä.... Tosin kun viikon olin syönyt lähes suolatonta(siis mautonta) ruokaa, verenpainekin putosi ihan normaali-ihmisen lukemiin.... noin 20-yksikköä alaspäin....Yllättävintä tässä on se, että edes vaimon uudet komennot eivät nosta verenpainetta...
Tämä näkymä siis meni kiellettyjen listalle, valmiiksi marinoidut lihat lilluvat epäterveellisessä marinadissa, suolapitoisuus on haitallinen....
Ensimmäinen tehtävä oli tutkia, missä ruoka-aineissa on piilevänä suolaa... Lukemani perusteella 1,5 g riittää päiväannokseksi, 5 g on terveyden kannalta yläraja ja 9,5 g on normaali suolakuorma, jos syö makkaroita sekä valmisruokia, tämä siis ihan normaalia suomalaiselta äijältä.... Leipiäkin on monenlaisia, vähäsuolaiset on helppo valita tämän linkin listasta... Parin tunnin nettisurffailun tuloksena löysin myös vähäsuolaisia tuotteita sekä ns. sydänystävällisiä tuotteita kuvaavan merkin, jonka avulla on helppoa löytää terveellistä ruokaa.

Grilliin laitetaan siis tästä lähtien maustamatonta lihaa tai kanaa. Ensimmäinen kanaruoka ilman marinadia grillissä tuntui jotenkin oudolta.... Kanakin näytti todella vastenmieliseltä marinoituihin fileisiin tottuneelta...
Osa maustamisesta lähtee jo öljyn valinnasta, tässä terveellistä rypsiöljyä jossa mukana mustapippurin makua.
Kanafilepihvit eivät näytä maustamattomina mitenkään kutsuvilta...(yök)
Rypsiöljyä reilusti paistoalustalle...
Päätin käyttää intialaista maustetta rypsiöljyn kanssa, Garam Masala-mausteseos on täysin suolatonta....
Ripottelin maustetta suoraan fileiden päälle... 
Marinadi peittää yleensä hyvin fileiden tavanomaisen, vaalean harmaan sävyn.... Mausteesta tuli rusehtava sävy kananpaloihin...
Paistoin ohjeen mukaisesti 3 min/puoli, mutta fileiden vaaleuden vuoksi tarkastin kypsyysasteen leikkaamalla paksuimman fileen halki..
Myönnettäköön, että yllättävän hyviä lihoista tulee vähemmällä maustamisellakin... Varsinkin eksoottisten yrttiseosten käyttäminen avaa ihan uusia makuelämyksiä...(No kyllä ne lihamakkarat kunnon suolalla ja chilillä ovat kyllä edelleenkin mielessä...) Kyllä tähän voi tottua aika nopeasti, ensimmäisen viikon jälkeen suolaa ei niin paljon enää kaipaakaan.

Grillin putsaamisesta
Ari Ope antoi hyvän vinkin, veden kaatamisen heti grillaamisen jälkeen parilalle....
Tässä kuvassa grillissä käytettiin vielä marinadeja... Vesi keitti marinadin helposti irti grillauslevystä.
Tämän jälkeen harjasin grilliharjalla loput marinadin jäänteet pois....
Lopuksi harjasin grillirasvan(silavatuubista) pintaan, jonka poltan pois seuraavan grillauksen aluksi...
Seuraavasta päivityksestä voit lukea kasvisten grillaamisen ihanuudesta ja vartaiden sekä kananmunien paistamisesta grillissä. Myös uusia grillausvälineitä on tarttunut matkaan, mm. pieni paistinpannu, jolle pitäisi keksiä järkevää käyttöä grillauksen yhteyteen.

1 kommentti:

  1. Sun pitää Jari ilmoittautua ensdi vuonna Grillimestari-kisaan. Sen verran taikuri alat jo olla tai sitten tehdä sponsorisopimus Grillimestari-Lidlin kanssa;) Kiva lukea näitä käytännönläheisiä blogipostauksia!

    VastaaPoista