maanantai 23. kesäkuuta 2014

Grillin puhdistusta Juhannusjuhlien jälkeen...

Kun katselin grilliä nyt vajaan viikon käytön jäljiltä, päätin puhdistaa sen vähän tarkemmin.(Sitäpaitsi vaimo suunnittelema asunnon suursiivous osui sattumalta grillin huollon kanssa samaan aikaan, yllätys...)
Grillihän on puhdistettu kyllä kohtuullisen hyvin joka käytön jälkeen harjaten teräspiikkisellä puhdistusharjalla sekä rasvaamalla lopuksi ruokarasvalla. Yllättävän paljon grillin sisäpuolisiin osiin oli tarttunut nokea ja rasvaa näinkin lyhyen käytön jäljiltä.
Laitoin kumihanskat heti kättelyssä, sillä nokinen ja palanut rasva tarttuu aika hyvin ihoon kiinni...
Marinadit paloivat oikein kunnolla kiinni paistoalustaan... Kokeilin ensin polttaa ne pois, mutta tuntuivat kiinnittyvän tiukemmin..
Grillin pohjalle oli kertynyt melkoisen paljon kiinni palanutta rasvaa... Uskomattoman paljon likaa oli kertynyt viikossa..
Koska sisusta vaati vähän kovempia toimenpiteitä, päätin käyttää esipuhdistukseen biohajoavaa rasvanpesuainetta...
Suihkutin sisäosat liuotinpesuaineella ja annoin vaikuttaa hetken...
Harjasin vanhalla siveltimellä rasvat pois kun pesuaine oli vaikuttanut muutaman minuutin...
Pohjalevyn kiinnipalaneet tahrat vaativat vähän kovempia toimenpiteitä...
Pahimmin kiinni palaneet tahrat lähtivät hiomahuovalla. Toinen kokeiltu ja hyväksi havaittu apuväline on autonpesussa ötököiden ikkunasta poistamiseen tarkoitettu karkea pesusieni.
Tunnin hinkkaamisen jälkeen sain grillin osat lähes puhtaaksi... Samalla tarkastin, että vaimo jatkoi vielä siivoomistaan, joten päätin lopuksi vielä polttaa mahdolliset pesuainejäämät pois grillistä...
Huomaa peitepaperi grillin alla, siivouksen aikana rasvaa tippui paperille, joka olisi aika vaikeaa poistaa terassilaudoituksesta.
Viisi minuuttia 250 asteessa kansi kiinni... Loput rasvat paloivat arinoista pois, samoin kuin mahdolliset pesuainejäämät. Huuhtelin kyllä kaikki osat runsaalla vedellä ennen grilliin takaisin asentamista.
Viikon käytön jälkeisen puhdistuksen piti olla hieman kevyempi, mutta lähempi tarkastelu kyllä yllätti, miten nopeasti grilliin alkaa kertyä nokista rasvaa. Päätinkin, että noin joka viidennen käyttökerran jälkeen on kohtuullisen kannattavaa viettää tunti puhdistaen grillin sisäkaluja. Sopivasti grillin puhdistuksen jälkeen velipoika saapui perheineen vierailulle... Pitihän sitä heti sitten kokeilla miten makkarat lämpeävät...
Pepe ei osannut pitää näppejään erossa grillistä, vaan ottimet olivat heti räpylässä kun silmä vältti...
Harmillisesti grillauspäiväkirjassa esitellään seuraavaksi epäonnisen grillaajan joutuminen syyttömänä kantamaan huonekaluja galleriarakennuksesta sisälle ja päinvastoin, koska kun vaimolla on liikaa aikaa ajatella, alkaa mielessä kytemään olemassa olevien huonekalujen siirtely huoneesta ja rakennuksesta toiseen....Tai sitten pureudutaan grillaamisen johonkin osa-alueeseen, jota ei ole vielä käsitelty...(Jos vaikka pääsisi terassille "nakkisuojaan" ko. huonekalujen siirtelyn ajaksi....)

2 kommenttia:

  1. Kiitos Ari vinkistä, kokeilen heti seuraavalla kerralla kun puhdistelen tuota..

    VastaaPoista
  2. Jari enkö todennut että parila voisi kannattaa putsata heti grillauksen jälkeen (karkeasti)
    Ja oli kyllä hieno grilli sekä hyvät pöperöt :) Kiitos!!!

    VastaaPoista